PROJEKTY EDUKACYJNE REALIZOWANE W ROKU SZKOLNYM 2017/2018
Temat projektu
|
Nauczyciele - opiekunowie |
Nadmiarowi ciała „Ciao”, czyli o zdrowym odżywianiu
Stres – wróg, czy przyjaciel?
Ciekawe doświadczenia chemiczno- fizyczne dla najmłodszych
Być patriotą we współczesnej Polsce
Poczytaj mi przyjacielu
Pasjonaci czytania (cykliczne recenzje
Agresja w sporcie – motywacja, czy przeszkoda?
Projekt eTwinning –„Healthy lifestyle”- |
Bernarda Kaszycka
Joanna Kapuśniak
Ewa Pawlus
Piotr Pękalski
Marta Bucik, Liliana Jaszczak,
Liliana Jaszczak
Mariusz Płachta
Bożena Maryńczak
|
W roku szkolnym 2016/2017 nauczyciele języka polskiego byli opiekunami dwóch projektów edukacyjnych. Pierwszy z nich - „Pasjonaci czytania” - miał na celu promowanie czytelnictwa i rozwijanie zainteresowania literaturą. Uczestniczki projektu: Ewelina Rosiwal, Kamila Pawlik i Natalia Wojtowicz redagowały recenzje ulubionych książek, które następnie były publikowane od grudnia do maja w cyklicznych wydaniach gazetki szkolnej „Długa Przerwa”. Prezentacja drugiego projektu: „Dlaczego powinniśmy dbać o dziedzictwo kulinarne regionu?” odbyła się 2 czerwca 2017 r. Realizowany on był przez uczniów klas II i III gimnazjum. Celem podjętych przez grupę działań było zwiększenie wiedzy na temat tradycyjnych potraw swojego regionu. Uczestnicy projektu przygotowali potrawy wykonane przez siebie według tradycyjnych receptur. Zaprezentowana została również książka kucharska wykonana przez uczniów realizujących projekt, zawierająca zarówno przepisy na dania regionalne pozyskane od swoich babć i mam, jak i znalezione za pomocą Internetu. Wyczekiwaną częścią imprezy była degustacja potraw kuchni regionu Przemyśla i okolic. Uczniowie klas IV-VI oraz nauczyciele mieli okazję posmakować żurek, chleb żytni, chleb razowy, proziaki .Wszystkim smakowały również słodkie pampuchy wykonane przez jednego z uczestników. Dzięki realizacji projektu edukacyjnego „Dlaczego powinniśmy dbać o dziedzictwo kulinarne regionu?” uczniowie klas gimnazjalnych zwiększyli wiedzę na temat tradycyjnych potraw swojego regionu oraz zainteresowali się tą tematyką.